Δευτέρα, 9 Ιουνίου 2014

ΑΞΙΟΘΕΑΤΟ Ο ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ ΓΑΪΔΑΡΟΣ ΣΤΙΣ ΣΤΑΒΙΕΣ - ΥΠΟ ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ ΤΑ ΣΥΜΠΑΘΗ ΤΕΤΡΑΠΟΔΑ

Κάποτε αποτελούσαν το απαραίτητο... εργαλείο για κάθε νοικοκυριό και οικογένεια της Κρητικής Υπαιθρου. Σήμερα τα γαϊδουράκια έχουν πεσει θύματα της... Τεχνολογίας και της Εξέλιξης.

Είναι χαρακτηριστικό πως στις Στάβιες της Μεσαράς, που κάποτε απαριθμούσε δεκάδες γαϊδουράκια, τα οποία χρησιμοποιούσαν οι κάτοικοι ως μεταφορικά μέσα, αλλά και... ως εργαλεία για τις αγροτικές τους εργασίες, έχει απομείνει πλέον μόνο ένα!

Ένας γάιδαρος, που αποτελεί μάλιστα και... αξιοθέατο, για τα μικρα παιδιά που επισκέπτονται τους παππούδες τους στο χωριό και τα οποία  συνήθως βλέπουν οικόσιτα ζώα μονο μέσα από την τηλεόραση.

Οι αριθμοί δείχνουν κίνδυνο εξαφάνισης

Τα γαϊδουράκια, όπως και τα μουλάρια απειλούνται  με αφανισμό, καθώς ο αριθμός τους τις τελευταίες πέντε δεκαετίες μειώθηκε κατά 96,5%! Είναι χαρακτηρισιτκό ότι το 1955 στην Ελλάδα υπήρχαν 508.000 γαϊδούρια, το 2005 ήταν 20.400, ενώ το 2006 σημειώθηκε μείωση κατά 11% μειώνοντας τον αριθμό των γαϊδουριών σε 18.173.

Δυστυχώς, αν συνεχιστεί ο ίδιος ρυθμός, σε μερικά χρονια δε θα έχουν απομείνει γαϊδούρια και μουλάρια, όχι μόνο στην Κρήτη, αλλά και σε όλη την Ελλάδα.
ΠΗΓΗ: http://www.creteplus.gr/
ΠΡΟΣΩΠΑ
Ο Κρητικός Στέλιος Φουσταλιεράκης στον Πειραιά
Σαν τον κεντάς τον έρωτα σε κόκκινο μαντίλι-της Ζωής Δικταίου
“Ο παραμυθάς της Κρήτης” Αριστοφάνης Χουρδάκης
ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ και ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ
Κύμα λοιμώξεων του ανωτέρου αναπνευστικού (ιγμορίτιδα – ρινοκολπίτιδα)
Θεαματικά τα αποτελέσματα αυτόλογων μισχωτών αγγειούμενων μοσχευμάτων
Οι διαβητικοί ασθενείς κινδυνεύουν περισσότερο να εμφανίσουν βλάβες

ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΑΡΘΡΩΝ