ΑΝΑΒΙΩΣΗ ΤΟΥ ΕΘΙΜΟΥ ΤΟΥ ΚΛΗΔΟΝΑ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 24 ΙΟΥΝΙΟΥ ΣΤΙΣ ΜΟΙΡΕΣ - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET

Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πέμπτη 19 Ιουνίου 2014

ΑΝΑΒΙΩΣΗ ΤΟΥ ΕΘΙΜΟΥ ΤΟΥ ΚΛΗΔΟΝΑ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 24 ΙΟΥΝΙΟΥ ΣΤΙΣ ΜΟΙΡΕΣ


Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου Δημοτικού Σχολείου Μοιρών, σε συνεργασία με τη Δημοτική Κοινότητα Μοιρών και υπό την αιγίδα του Δήμου Φαιστού, διοργανώνουν την Τρίτη 24 Ιουνίου και ώρα 19.30 το απόγευμα, στην πλατεία Ομονοίας στις Μοίρες, την αναβίωση του εθίμου του Κλήδονα.

Ο «Κλήδονας» είναι μια λαϊκή μαντική διαδικασία, από τις πιο τελετουργικές όλων των παραδόσεων του τόπου μας, σύμφωνα με τον οποίο αποκαλύπτεται στις άγαμες κοπέλες η ταυτότητα του μελλοντικού τους συζύγου. Πρόκειται για ένα έθιμο που έχει τις ρίζες του στην αρχαιότητα και του οποίου η πρώτη γραπτή περιγραφή ανέρχεται στους βυζαντινούς χρόνους. 
Η ίδια η λέξη υπάρχει από την εποχή του Ομήρου, «κλήδων» ονομαζόταν ο προγνωστικός ήχος, και κατ' επέκταση το άκουσμα σιωνισμού ή προφητείας, ο συνδυασμός τυχαίων και ασυνάρτητων λέξεων ή πράξεων κατά τη διάρκεια μαντικής τελετής, στον οποίο αποδιδόταν προφητική σημασία.

Την παραμονή του Αη-Γιαννιού, οι ανύπανδρες κοπέλες μαζεύονται σε ένα από τα σπίτια του χωριού, όπου αναθέτουν σε κάποιο μέλος της συντροφιάς, συνήθως σε μια «Μαρία», της οποίας και οι δύο γονείς είναι εν ζωή, να φέρει από το πηγάδι ή την πηγή το «αμίλητο νερό».

Αναλυτικά το πρόγραμμα της εκδήλωσης

19.30 Οι φωτιές του Αη Γιαννιού.

20.00 Καντάδα στους δρόμους των Μοιρών για να πάρουμε το αμίλητο νερό.

21.30 Άνοιγμα του Κλήδονα με παραδοσιακούς χορούς και μαντινάδες.

Ακολουθεί κέρασμα για μικρούς και μεγάλους.

Όσοι επιθυμούν να συμμετέχουν στην αναβίωση του εθίμου να έχουν μαζί τους αντικείμενα ή φρούτα, καθώς και πολύ κέφι και διάθεση για χορό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

.............