ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΣ: Η ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ 175 ΣΤΡΕΜΑΤΩΝ ΔΙΧΑΖΕΙ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET

Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Δευτέρα 16 Ιουνίου 2014

ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΣ: Η ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ 175 ΣΤΡΕΜΑΤΩΝ ΔΙΧΑΖΕΙ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

Η κόντρα για την αξιοποίηση των δύο δίδυμων παραλιών της Ελαφονήσου βγήκε και εκτός ελληνικών συνόρων.


Πόλεμος που ξεπερνά πλέον τα ελληνικά σύνορα μαίνεται σχετικά με την αξιοποίηση των δύο δίδυμων παραλιών της Ελαφονήσου, Σίμου και Σαρακήνικου, καθώς τις τελευταίες ημέρες έφθασαν να ασχοληθούν με το θέμα δύο μεγάλες ξένες εφημερίδες.

Η γαλλική «Le Monde» την Παρασκευή 13 Ιουνίου με ολοσέλιδο δημοσίευμα και η ιταλική «Corierre Della Sera» με επίσης ολοσέλιδο δημοσίευμα χθες κάνουν λόγο για «έναν μικρό παράδεισο που ξεπουλιέται από το ελληνικό κράτος για να ξεπληρώσει το χρέος του».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της «Monde», την Κυριακή 8 Ιουνίου, δημοσιογράφοι της εφημερίδας βρέθηκαν στην Ελαφόνησο όπου πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας. Οι τοπικές Αρχές, φορείς, σύλλογοι, και κάτοικοι πραγματοποίησαν διαμαρτυρία στην παραλία του Σίμου με μοναδικό στόχο να ανακληθεί η απόφαση με την οποία έχουν μεταβιβαστεί στο ΤΑΙΠΕΔ προς παραχώρηση, 175 στρέμματα.

Σύμφωνα μάλιστα με το δημοσίευμα της «Monde», ο δήμαρχος Ελαφονήσου Π. Ψαρομμάτης μαζί με τον επιστημονικό σύμβουλο Σταύρο Δεληγιαννίδη κάνουν καμπάνια κατά της ιδιωτικοποίησης της έκτασης επισκεπτόμενοι τις παραλίες κι ενημερώνοντας τους λουόμενους τουρίστες, οι οποίοι εκφράζουν τη συμπαράστασή τους.
Η περίπτωση της Ελαφονήσου, που τείνει να γίνει σημαία όλων όσων αντιδρούν πανελλαδικά κατά της αξιοποίησης της δημόσιας περιούσιας, ήρθε στο προσκήνιο προεκλογικά, παρ' ότι το ακίνητο έχει μεταβιβαστεί στο ΤΑΙΠΕΔ από τον Νοέμβριο του 2013.

Στελέχη του Ταμείου αφήνουν να εννοηθεί ότι η διατήρηση της υφιστάμενης κατάστασης εξυπηρετεί συμφέροντα και ότι πίσω από τις αντιδράσεις κρύβονται και επίδοξοι καταπατητές. «Αν δεν βρισκόμασταν πρόσφατα σε προεκλογική περίοδο, δεν θα αποτελούσε θέμα συζήτησης, αφού το ακίνητο έχει μεταβιβαστεί στο ΤΑΙΠΕΔ από τον περασμένο Νοέμβριο», λένε χαρακτηριστικά. Και προσθέτουν ότι τμήματα της δημόσιας έκτασης στην Ελαφόνησο έχουν καταπατηθεί και ένας από τους στόχους που εξυπηρετούν οι αντιδράσεις είναι να παγώσει η αξιοποίηση του ακινήτου.

Οι κατηγορίες. Δήμος και τοπική κοινωνία μιλούν για ξεπούλημα δύο παραλιών μοναδικής ομορφιάς και περιβαλλοντικής αξίας καθώς η ευρύτερη περιοχή ανήκει στο δίκτυο Natura. Υποστηρίζουν επίσης ότι θα απαγορευθεί η πρόσβαση των πολιτών σε μια από τις πιο όμορφες και πιο γνωστές παραλίες της χώρας αμέσως μετά την αξιοποίηση του ακινήτου.


Η απάντηση. Ωστόσο η πλευρά του ΤΑΙΠΕΔ αποκρούει τις κατηγορίες. Αφενός διαβεβαιώνει ότι η αξιοποίηση της παραλίας θα είναι ήπια, ότι δεν πρόκειται να κτιστούν ξενοδοχεία, ότι πιθανώς σε μέρος της έκτασης να αναπτυχθούν παραθεριστικές κατοικίες και ότι σε κάθε περίπτωση θα λάβει υπόψιν του την προστασία της ευαίσθητης περιβαλλοντικά περιοχής. Αφετέρου, ότι η όποια αξιοποίηση θα προβλέπει ρητά την ελεύθερη πρόσβαση των λουομένων στις παραλίες. Λένε επίσης ότι η συγκεκριμένη έκταση δεν έχει ενταχθεί σε πρόγραμμα αξιοποίησης και ότι το όποιο μελλοντικό σχέδιο θα τεθεί πρώτα σε δημόσια διαβούλευση και ανοικτό διάλογο με τις τοπικές και περιεφερειακές Αρχές.

Τα στελέχη του Ταμείου τονίζουν σε κάθε περίπτωση ότι οι χρήσεις που παρουσιάστηκαν στην ιστοσελίδα του δεν ήταν παρά ενδεικτικές και ότι η διαδικασία αξιοποίησης του ακινήτου θα ολοκληρωθεί με διαβουλεύσεις, μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων και τις απαραίτητες εγκρίσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Ανάλογες αντιδράσεις, μικρότερης ή μεγαλύτερης έντασης, καταγράφονται σε πλήθος άλλων περιοχών πανελλαδικά καθώς η έκταση στην Ελαφόνησο είναι ένα από τα εκατοντάδες ακίνητα, τα οποία με αποφάσεις της Διυπουργικής Επιτροπής Αποκρατικοποιήσεων έχουν περάσει σταδιακά φέτος στο ΤΑΙΠΕΔ προκειμένου να πάρουν τον δρόμο της αξιοποίησης.

Την πλήρη διαφωνία του με οποιαδήποτε σχέδια ενδέχεται να θίξουν τον δημόσιο χαρακτήρα των παραλιών της περιοχής εξέφρασε στα «ΝΕΑ» ο δήμαρχος Ελαφονήσου Παναγιώτης Ψαρομμάτης. «Θεωρώ σίγουρο ότι δεν υπάρχει κάποιος που να μην είναι αντίθετος στο ξεπούλημα του Σίμου, του Σαρακήνικου ή άλλης έκτασης της Ελαφονήσου» αναφέρει, επισημαίνοντας ότι μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει κάποια επίσημη κίνηση για την εκχώρηση σε ιδιώτες.

«Μας διαβεβαίωσαν πως δεν πρόκειται να προχωρήσουν σε επενδυτικά σχέδια» σημειώνει, αλλά προσθέτει χαρακτηριστικά: «Εμείς συνεχίζουμε να ανησυχούμε γιατί η περιοχή έχει μεταβιβαστεί στο ΤΑΙΠΕΔ, ο ρόλος του οποίου είναι ακριβώς η αξιοποίηση ακινήτων». Επί του παρόντος δεν ετοιμάζεται κάποια πρωτοβουλία από πλευράς δήμου, αλλά όπως έχει δηλώσει ο κ. Ψαρομμάτης «με κάθε τρόπο θα προστατεύσουμε το μοναδικό και ευαίσθητο φυσικό μας περιβάλλον».

Οι διακρίσεις

Οι παραλίες του Σίμου και του Σαρακήνικου λαμβάνουν κάθε χρόνο σημαντικές διακρίσεις από τα διεθνή μέσα ενημέρωσης και τα κοινωνικά δίκτυα. Το 2013, η εφημερίδα «Guardian» τις είχε βάλει στην πρώτη θέση στη λίστα με τις δέκα ωραιότερες παραλίες της Ελλάδας, ενώ οι χρήστες του TripAdvisor είχαν κατατάξει την περιοχή στην πρώτη θέση.ΦΩΤΟ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΤΑΥΡΟΥΛΙΔΑΚΗΣ

ΠΗΓΗ:http://www.tanea.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

.............