ΤΟ ΜΑΡΤΣΑΛΙΩΤΙΚΟ ΦΑΡΑΓΓΙ - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET

Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πέμπτη 8 Μαΐου 2014

ΤΟ ΜΑΡΤΣΑΛΙΩΤΙΚΟ ΦΑΡΑΓΓΙ


Το Μαρτσαλιώτικο Φαράγγι βρίσκεται ανάμεσα στο Αγιοφάραγγο και το Ακρωτήριο Κεφάλι μετά τη Μονή Οδηγητρίας στα νότια του νομού Ηρακλείου Κρήτης. Υπάρχει πλούσια βλάστηση κι ένα πανέμορφο φοινικόδασος που βρίσκεται στα μισά της διαδρομής! Μέσα στο φαράγγι θα δείτε πολλές σπηλιές τις οποίες παλαιότερα οι ασκητές χρησιμοποιούσαν ως τόπο διαμονής. 


Σήμερα κάποιες από αυτές μοιάζουν με αετοφωλιές. Καταλήγει σε μια θαυμάσια, βοτσαλωτή παραλία στο Λιβυκό πέλαγος. Η παραλία αυτή χρησίμευε ως λιμάνι και ήταν από τα σημαντικότερα της Μινωικής εποχής. 


Επίσης ο Απόστολος Παύλος όταν ήρθε στην Κρήτη να διδάξει τον χριστιανισμό, έμενε ως ασκητής στα Μαρτσαλιώτικο φαράγγι και το Αγιοφάραγγο. Μέσα στο φαράγγι, στην αρχή της διαδρομής υπάρχει ένας πανέμορφος ναός, ο ναός της Παναγίας της Μαρτσαλιανής, ο οποίος έχει χτιστεί μέσα σε σπήλαιο. Για κάποιους λόγους αυτή η εκκλησία εγκαταλείφθηκε και σκεπάστηκε από βράχους λόγω των κατολισθήσεων. Πολλά χρόνια αργότερα, τον 19ο αιώνα ένας βοσκός της περιοχής ανακάλυψε τα ερείπια του ναού και μέσα σ' αυτόν την εικόνα του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου. 


Μέσα στο φαράγγι υπάρχουν τα ερείπια ενός άλλου ναού που ήταν αφιερωμένος στον Άγιο Μάρκελο από τον οποίο πήρε και την ονομασία του το φαράγγι. Τέλος αξίζει να αναφέρουμε ότι διασώζονται ακόμα τα κελιά των Αγίων μοναχών Παρθένιου και Ευμένιου οι οποίοι έζησαν ως ασκητές για 12 χρόνια στα Μάρτσαλο και αργότερα έφυγαν για τη Μονή Κουδουμά όπου και την αναστήλωσαν. 


Οι επισκέπτες πρέπει να ξέρουν ότι το φαράγγι είναι μέτριας δυσκολίας με ανηφόρες και κατηφόρες και η διαδρομή κρατάει περίπου μια ώρα. Επίσης θα πρέπει να επιστρέψουν πάλι μέσα από το φαράγγι ή να φύγουν εν πλω εάν έχουν τρόπο. Καλό θα είναι να κρατάτε νερό, μιας και δεν υπάρχουν πηγές στο φαράγγι. 

 
 
 ΠΗΓΗ: http://www.2811.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

.............