ΚΑΛΑΜΙΤΣΙ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ - ΝΟΜΟΣ ΧΑΝΙΩΝ - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET

Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Κυριακή 11 Μαΐου 2014

ΚΑΛΑΜΙΤΣΙ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ - ΝΟΜΟΣ ΧΑΝΙΩΝΤο Καλαμίτσι Αλεξάνδρου είναι ένα μικρό ήσυχο χωριό στο Δήμο Αποκορώνου Χανίων. Με μόλις 85 μόνιμους κατοίκους αποτελεί ιδανικό μέρος για ηρεμία, ενώ παράλληλα προσφέρει άμεση πρόσβαση στη κοσμοπολίτικη παραθαλάσσια Γεωργιούπολη αλλά και στις γραφικές κωμοπόλεις του Βάμου και των Βρυσών.

Στην είσοδο του χωριού συναντά κανείς το γραφικό πετρόκτιστο εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου ενώ προχωρώντας βρίσκεται στην Αγία Τριάδα, την κεντρική διατηρητέα από εποχής Ενετών εκκλησία. Στην πλατεία του χωριού βρίσκεται το κεντρικό πηγάδι όπου λειτουργεί ακόμη και σήμερα για την άντληση νερού από τους κατοίκους. Απέναντι από το πηγάδι υπάρχει το μνημείο του Ιωάννη Εμμ. Αλιφιεράκη, αγωνιστή της επανάστασης που κρεμάστηκε μαζί με τους συντρόφους του από τους Τούρκους στα πλατάνια της πλατείας αυτής. Ακολουθώντας τον δρόμο ο επισκέπτης συναντά το μεγάλο δημοτικό σχολείο όπου δεν λειτουργεί αλλά είναι μόνο διατηρητέο και αναπαλαιωμένο, το οποίο λειτούργησε εν έτη 1934 υπό δασκάλου Ιωάννου Κ. Αλιφιεράκη.


Στη κεντρική πλατεία λειτουργεί ένα παραδοσιακό καφενείο του κ. Λεντάρη, αν κάποιος επισκέπτης βρεθεί στην περιοχή αξίζει να επισκεφτεί το βράδυ για θερινή βεγγέρα με σουβλάκι στα κάρβουνα, πατάτες τηγανιτές και παγωμένη μπύρα υπό το άκουσμα των γρύλλων και τη μυρωδιά του γιασεμιού.

Η επίσημη ονομασία είναι “το Καλαμίτσιον Αλεξάνδρου”. Έδρα του δήμου είναι οι Βρύσες και ανήκει στο γεωγραφικό διαμέρισμα Κρήτης.
Κατά τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας με το σχέδιο “Καποδίστριας”, μέχρι το 2010, το Καλαμίτσι Αλεξάνδρου ανήκε στο Τοπικό Διαμέρισμα Καλαμιτσίου Αλεξάνδρου, του πρώην Δήμου ΒΑΜΟΥ του Νομού ΧΑΝΙΩΝ.
Το Καλαμίτσι Αλεξάνδρου έχει υψόμετρο 139 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας,
Το 1991, ο πληθυσμός Καλαμίτσι Αλεξάνδρου ήταν 93, από 160 το 1981.ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ - ΑΝΤΩΝΗΣ ΓΕΝΝΑΡΑΚΗΣ
ΚΕΙΜΕΝΑ - http://beauregardavenue.blogspot.gr/


Post Top Ad

.............