Η ΠΑΡΑΛΙΑ ΜΑΡΤΣΑΛΟ - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET

Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Κυριακή 25 Μαΐου 2014

Η ΠΑΡΑΛΙΑ ΜΑΡΤΣΑΛΟ


Η παραλία αυτή βρίσκεται περίπου 80 χλμ. από την πόλη του Ηρακλείου και λίγα χιλιόμετρα από την Μονή Οδηγήτριας, στην έξοδο του Μαρτσαλιώτικου φαραγγιού. Είναι μια απομονωμένη, μικρή παραλία, με άμμο, ψιλό βότσαλο και κρύα, πεντακάθαρα νερά, περιτριγυρισμένη από βράχια. Ο βυθός της είναι εντυπωσιακός. Μπροστά και κοντά στην παραλία θα συναντήσετε αρκετάαρμυρίκια καθώς και συστάδες με φοίνικες του Θεόφραστου. Η πρόσβαση στο Μάρτσαλο είναι σχετικά δύσκολη, αλλά αξίζει τον κόπο καθώς το τοπίο είναι μοναδικό και θυμίζει έντονα Μέση Ανατολή.
Η παραλία, καθώς και η γύρω περιοχή, προσφέρονται για εξερεύνηση. Για να φτάσετε ως εδώ θα ακολουθήσετε τον ασφαλτοστρωμένο δρόμο μέχρι τη Μονή Οδηγήτριας. Από εκεί, συνεχίστε στο χωματόδρομο που ξεκινάει δεξιά από τη μονή και ακολουθήστε την πινακίδα που δείχνει προς την παραλία Μάρτσαλο. Ο δρόμος θα σας βγάλει στην αρχή του Μαρτσαλιώτικου φαραγγιού, όπου θα αφήσετε το όχημά σας και θα συνεχίσετε με τα πόδια, μέσα από το φαράγγι για 2 χλμ. περίπου.


Η διαδρομή μέσα από το φαράγγι είναι σχετικά εύκολη και έχει πολύ ενδιαφέρον σε όσους αρέσει η εξερεύνηση και η πεζοπορία. Κατά μήκος της θα συναντήσετε μικρές συστάδες από φοίνικες του Θεόφραστου, ενώ η κοίτη του είναι κατάφυτη από αιωνόβιες ελιές, χαρουπιές και μεγάλες πικροδάφνες.


Στην αρχή του φαραγγιού είναι χτισμένος ο σπηλαιώδης ναός της Παναγίας της Μαρτσαλιανής, η οποία γιορτάζει στις 25 Μαρτίου. Πρόκειται για έναν εντυπωσιακό ναό, λαξευμένο μέσα σε ένα βράχο. Πριν μετατραπεί σε ναό ήταν μινωικός τάφος. Στην οροφή του εντυπωσιάζει το φυσικό κατακόρυφο φρεάτιο, το οποίο λειτουργούσε ως αεραγωγός.


Πολλοί μοναχοί, κυρίως κατά το παρελθόν, επέλεγαν το Μαρτσαλιώτικο φαράγγι για να ασκητέψουν, δίνοντας έναν θρησκευτικό χαρακτήρα στην περιοχή. Κατά τη διαδρομή μέσα από το φαράγγι θα συναντήσετε τις σκήτες τους στις σπηλιές που σχηματίζονται στα βράχια δεξιά και αριστερά της κοίτης του.


Λόγω της ύπαρξης του ναού και των ερημιτηρίων, στην παραλία δεν επιτρέπεται ο γυμνισμός.
Στην παραλία μπορείτε να πάτε και με καΐκι από την Αγία Γαλήνη, τον Κόκκινο Πύργο ή τα Μάταλα, όμως αν επιλέξετε τη διαδρομή μέσα από το φαράγγι, θα μπορέσετε να θαυμάσετε την ομορφιά του τοπίου.


ΦΩΤΟ: http://www.2811.gr/
ΠΗΓΗ: http://www.destinationcrete.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

.............