ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑΣ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ ΜΕ ΠΟΙΚΙΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET

Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τετάρτη 30 Απριλίου 2014

ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑΣ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ ΜΕ ΠΟΙΚΙΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Ποικίλες εκδηλώσεις για τον εορτασμό της Πρωτομαγιάς διοργανώνουν ο Δήμος Χανίων και η Κοινωφελής Επιχείρηση Πολιτισμού και Περιβάλλοντος (Κ.Ε.Π.ΠΕ.ΔΗ.Χ. – Κ.Α.Μ.) του Δήμου Χανίων, με τη συνεργασία των Δημοτικών Ενοτήτων Ελ. Βενιζέλου και Ν. Κυδωνίας στο άλσος των Αγίων Αποστόλων και στην Αγ. Βαρβάρα Μουρνιών, αύριο, Πέμπτη 1η Μαΐου 2014 και την Κυριακή 4 Μαΐου 2014 αντίστοιχα.
“Η Πρωτομαγιά έγινε διαχρονικό σημείο αναφοράς και αντίστασης των εργαζομένων όλου του κόσμου, για ανθρώπινες συνθήκες εργασίας και διαβίωσης, για ελευθερία, δημοκρατία και κοινωνική δικαιοσύνη. Η 1η Μαΐου συμβολίζει τους αγώνες, τις διεκδικήσεις, τις θυσίες των ανθρώπων για ένα καλύτερο αύριο, πιο δίκαιο, πιο ανθρώπινο”, τόνισε σε δήλωση του ο Δήμαρχος Χανίων, Μανώλης Σκουλάκης, στο πλαίσιο Συνέντευξης Τύπου, που παραχωρήθηκε σήμερα, Τετάρτη 30 Απριλίου 2014, στην Αίθουσα Τύπου του Δημοτικού Καταστήματος Χανίων.
“Η Πρωτομαγιά για όλους εμάς σηματοδοτεί, ωστόσο, και την έναρξη της άνοιξης, γι' αυτό και γιορτάζεται σε όλο τον κόσμο από τα αρχαία χρόνια”, πρόσθεσε ο κ. Σκουλάκης, απευθύνοντας κάλεσμα σε όλους τους δημότες για συμμετοχή στις εκδηλώσεις του Δήμου Χανίων και της Κ.Ε.Π.ΠΕ.ΔΗ.Χ. - ΚΑΜ..
Από την πλευρά του ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος σε θέματα Πολιτισμού, Δημήτρης Λειψάκης, επεσήμανε ότι η εργατική Πρωτομαγιά καθιερώθηκε ως παγκόσμια ημέρα το 1891 για την ανάμνηση της καθιέρωσης του 8ώρου στην εργασία και των θανάτων των εργατών στο Σικάγο. Μετά από πολλές άλλες συγκεντρώσεις και εκδηλώσεις των εργατικών συνδικάτων σε όλο το κόσμο, η Πρωτομαγιά έχει καθιερωθεί σαν ημέρα απεργίας”, τόνισε ο κ. Λειψάκης.
«Καλούμε όλους τους συνδημότες μας να έρθουν στις εκδηλώσεις αυτές για να γιορτάσουμε μαζί τη γιορτή των λουλουδιών και να φτιάξουμε τα πρωτομαγιάτικα στεφάνια μας με τα λουλούδια, που απλόχερα μας έχει χαρίσει η κρητική φύση», υπογράμμισε η Πρόεδρος της Κ.Ε.Π.ΠΕ.ΔΗ.Χ. – ΚΑΜ, Νάνσυ Αγγελάκη.


Οι εκδηλώσεις
Ειδικότερα, αύριο, Πέμπτη 1η Μαΐου 2014, στο άλσος των Αγίων Αποστόλων οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν, στις 11.00, με παραδοσιακούς χορούς του τόπου μας, με τη συμμετοχή των παραδοσιακών συλλόγων και ομίλων:
Λύκειο Ελληνίδων Χανίων,
Τουριστικός Σύνδεσμος Κρήτης,
Λεβεντογέννα Κρήτη,
Χορευτικός Όμιλος Χανίων «Ο Ψηλορείτης»,
Παραδοσιακός Σύλλογος Καθιανών Ακρωτηρίου «Η Ειρήνη»,
Παραδοσιακός Σύλλογος «Σφακιά»,
Σύλλογος Ποντίων Νομού Χανίων «Η Παναγία Σουμελά».

Το πρόγραμμα θα συνεχιστεί στις 12.30 με το Μάνο Μαλαξιανάκη και το συγκρότημά του, σε μια μοναδική συναυλία.
Παράλληλα, θα μοιραστούν στους παρευρισκομένους από την Κ.Ε.Π.ΠΕ.ΔΗ.Χ. – ΚΑΜ γλάστρες με λουλούδια.
Την Κυριακή 4 Μαΐου 2014, στο προαύλιο του Ι.Ν. Αγίας Βαρβάρας Μουρνιών, στις 12.00, θα πραγματοποιηθεί η γιορτή των λουλουδιών.
Στην εκδήλωση συμμετέχουν οι:
Μουσικοί : Μπαλιλάκης Κωσταντίνος, λύρα, τραγούδι
Κωστογιάννης Μανούσος, Λαούτο
Τσιτσιράκης Μανώλης, Μαντολίνο
Ψαράκης Γιώργος, κιθάρα
Μπολανάκης Δημήτρης, κρουστά
Χορεύουν: Λαογραφικός Όμιλος Χανίων
Παραδοσιακός Σύλλογος «Το μετερίζι»
Σχολή Χορού «Χορότεχνο»
Παραδοσιακός Σύλλογος «Αροδαμός»
Παραδοσιακός Σύλλογος «Γηγενής»
Η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με παραδοσιακό κέρασμα, ενώ θα μοιραστούν και λουλούδια. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

.............