ΟΡΧΙΔΕΕΣ... ΣΤΟ ΡΕΘΥΜΝΟ - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET

Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Παρασκευή 7 Μαρτίου 2014

ΟΡΧΙΔΕΕΣ... ΣΤΟ ΡΕΘΥΜΝΟ


Τα «κοριτσάκια» του Ρεθύμνου 
(τα «κρητικά κοριτσάκια» )

Στις άκρες των δασών, των δρόμων, των χωριών, τον Απρίλιο και το Μάιο, την εποχή της γονιμοποίησης, ανθίζουν οι ορχιδέες. Για μας τους Ρεθυμνιώτες είναι γνωστές ως τα «κοριτσάκια». Μικρές, όμορφες, πολύχρωμες σα μικρές νεράιδες. Για τους αρχαίους Έλληνες ήταν το σύμβολο του Πρίαπου. Θα αναρωτιέται κανείς βέβαια γιατί για εμάς είναι τα «κοριτσάκια» μας. Είναι η αναφορά και η μνήμη της αρπαγής της Περσεφόνης από το θεό Πλούτωνα, το θεό του κάτω κόσμου.
Την άνοιξη η Δήμητρα, μετά από ένα δακρύβρεχτο και κρύο χειμώνα, συναντιόταν επιτέλους με την κόρη της. Η Κρήτη θρήνησε πολλά κοριτσάκια σαν την Περσεφόνη που δεν επέστρεψαν ποτέ. Για μας, τα μικρά αυτά μαγικά λουλουδάκια είναι μια γιορτή ζωής και συνάντησης με αγαπημένες εποχές και πρόσωπα. Τα «κοριτσάκια» του Ρεθύμνου τα συναντά κανείς στους Αρμένους (Υστερομινωικό νεκροταφείο ), στα γύρω χωριουδάκια του Βρύσινα και στη νότια Κρήτη.
Ψάχνοντας ανάμεσα από τις συστάδες της βλάστησης θα μπορέσετε να διακρίνετε το απειροελάχιστο από το άπειρο της ομορφιάς τους. Τα «κοριτσάκια» μας είναι πολλών ειδών, το κάθε ένα ξεχωριστό και μοναδικό, όσο και οι μέρες του χρόνου. Άλλα πιο ντροπαλά, και άλλα πιο θαρραλέα. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να σμίξετε και σεις με το δικό σας «κοριτσάκι»!


ΠΗΓΗ: www.rethymno.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

.............