ΠΡΑΓΜΑΤΙΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ ΤΑ ΕΓΚΑΙΝΕΙΑ ΤΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ΤΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET

Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου 2013

ΠΡΑΓΜΑΤΙΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ ΤΑ ΕΓΚΑΙΝΕΙΑ ΤΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ΤΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ

Με κάθε επισημότητα πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή 1 Δεκεμβρίου, τα εγκαίνια της Βιβλιοθήκης του Ελευθερίου Βενιζέλου, που βρίσκεται στο χώρο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Χανίων - παρουσία του Υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κ. Κυρ. Μητσοτάκη - στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων που έλαβαν χώρα στα Χανιά, με αφορμή τη συμπλήρωση των 100 χρόνων από την Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα.

Για «ανεκτίμητο θησαυρό που κοσμεί πλέον τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Χανίων» έκανε λόγο ο Δήμαρχος Χανίων Μανώλης Σκουλάκης στη σχετική ομιλία του σημειώνοντας πως «η προσωπική βιβλιοθήκη του Εθνάρχη Ελευθερίου Βενιζέλου, η δωρεά της οποίας έγινε προς τον Δήμο Χανίων από την Έλενα Βενιζέλου το 1957, περιλαμβάνει συλλογή με 8.500 τίτλους βιβλίων πολλά εκ των οποίων περιέχουν χειρόγραφες αφιερώσεις από σπουδαίους συγγραφείς, που προσέφεραν τα έργα τους στον Ελευθέριο Βενιζέλο, όπως ο Κωστής Παλαμάς και η Πηνελόπη Δέλτα».
«Με τη λειτουργία της προσωπικής Βιβλιοθήκης του Ελ. Βενιζέλου αναβαθμίζεται στον μέγιστο βαθμό η λειτουργία των Βιβλιοθηκών όχι μόνο του Δήμου Χανίων αλλά ολόκληρης της χώρας, καθώς ήδη το υλικό του συγκεκριμένου χώρου συγκεντρώνει το ενδιαφέρον ερευνητών τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό» ανέφερε ο Δήμαρχος Χανίων για να προσθέσει πως «επιδίωξη όλων μας βέβαια είναι η Βιβλιοθήκη να αποτελέσει “φάρο” τόσο για την επιστημονική έρευνα όσο και για την εκπαιδευτική διαδικασία».


Την ευχή «και οι επόμενες γενιές να εκτιμήσουν την αξία της μοναδικής αυτής συλλογής του σημαντικότερου Έλληνα πολιτικού» διατύπωσε ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης ο Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος τόνισε πως «τα βιβλία που υπάρχουν στην εν λόγω συλλογή αποτελούν «καθρέφτη» της προσωπικότητας του μεγάλου Έλληνα πολιτικού». Στο ιδιόχειρο δε σημείωμα που έγραψε στο βιβλίο της βιβλιοθήκης ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για «παρακαταθήκη για τους μελλοντικούς ερευνητές η προσωπική βιβλιοθήκη του Ελ. Βενιζέλου. Με τις θερμές ευχές μου για το θαυμάσιο αυτό έργο».
Τέλος, για την προσωπική βιβλιοθήκη του Εθνάρχη, το τι τεκμήρια αυτή περιλαμβάνει καθώς και το πως αυτή διεσώθη και περιήλθε στο Δήμο Χανίων - σύμφωνα και με τις ιστορικές μαρτυρίες του διαπρεπή καθηγητή πανεπιστημίου Ν. Τωμαδάκη – αναφέρθηκε η προϊσταμένη της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Χανίων κα. Βιβή Χουδαλάκη.

Στην τελετή των εγκαινίων, στην οποία μεταξύ άλλων έδωσαν το παρών ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ.κ. Ειρηναίος, ο Περιφερειάρχης Κρήτης κ. Σταύρος Αρναουτάκης, ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων κ. Απόστολος Βουλγαράκης, η Αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου κα. Μαίρη Λιονή, ο Γενικός Δ/ντής του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών “Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος” κ. Νικόλαος Παπαδάκης, εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης α’ και β’ βαθμού, εκπρόσωποι αρχών, εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και φορέων του νομού Χανίων, κ.α.
Η προσωπική συλλογή του Ελ. Βενιζέλου θα είναι επισκέψιμη στο χώρο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Χανίων, για το κοινό από Δευτέρα έως Παρασκευή και ώρα 08.00-14.00.

CRETALIVE.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

.............