Τετάρτη, 6 Νοεμβρίου 2013

ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΜΕ ΘΟΥΡΙΑ - ΗΡΩΙΚΑ ΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΥΛΛΟΓΗ ΤΟΥ ΠΑΥΛΟΥ ΒΛΑΣΤΟΥ


Συναυλία με θούρια-ηρωικά άσματα του 19ου αιώνα από τη Συλλογή Παύλου Βλαστού του Ρεθύμνιου και παρουσίαση βιβλίου με ένθετο ψηφιακό δίσκο διοργανώνουν την Τετάρτη 6 Νοεμβρίου στις 7 το απόγευμα στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου η Περιφέρεια Κρήτης, η Ιερά Αρχιεπισκοπή Κρήτης, ο Δήμος Ηρακλείου και τo ΓΑΚ- Ιστορικό Αρχείο Κρήτης.
Η εκδήλωση εντάσσεται στο πρόγραμμα των εορταστικών εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια από την Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα. Ο Παύλος Βλαστός (Βυζάρι Αμαρίου 1836 - Ρέθυμνο 1926) θεωρείται ο «πατέρας» της Κρητικής λαογραφίας. Η σημαντικότατη Συλλογή του για τον κρητικό πολιτισμό «θησαυρίζεται» στο Ιστορικό Αρχείο Κρήτης (Χανιά). Από τη Συλλογή του Π. Βλαστού ο καθηγητής μουσικής στην Ανωτάτη Εκκλησιαστική Ακαδημία Κρήτης, Ανδρέας Γιακουμάκης εντόπισε τα ηρωικά θούρια του 19ου αιώνα, τα οποία και θα παρουσιάσει με τις χορωδίες – ορχήστρες της Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Κρήτης και της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου.

Στην εκδήλωση θα παρουσιαστεί το βιβλίο με τίτλο: «Θούρια τον 19ο αιώνα στην Κρήτη από τη Συλλογή Π. Βλαστού», με πατριωτικά τραγούδια του 19ου αιώνα (Θούριος του Ρήγα, ύμνος της Κρή- της, συνθέσεις του Π. Βλαστού κλπ.) τα οποία συνοδεύονται με εισαγωγικά σημειώματα, παρτιτούρες ευρωπαϊκής και βυζαντινής μουσικής και ένθετο ψηφιακό δίσκο.


Το πρόγραμμα της εκδήλωσης έχει ως εξής:

Χαιρετισμοί.

Σύντομη αναφορά στο βιβλίο και τον ψηφιακό δίσκο “Θούρια στην Κρήτη του 19ου αιώνα από τη Συλλογή Παύλου Γ. Βλαστού”,

Ερευνα - επιμέλεια έκδοσης: Ανδρέας Αθ. Γιακουμάκης.

Το βιβλίο παρουσιάζουν οι: Κωνσταντίνος Φουρναράκης - προϊστάμενος του Ιστορικού Αρχείου Κρήτης, Μιχαήλ Στρουμπάκης - επίκουρος καθηγητής Ανώτατης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Ηρακλείου Κρήτης.

Θα ακολουθήσει μουσική εκδήλωση με τα θούρια από τη χορωδία: Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου, υπό τη διεύθυνση κ. Λένας Χατζηγεωργίου και τη χορωδία και ορχήστρα της Ανώτατης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Ηρακλείου Κρήτης υπό τη διεύθυνση κ. Ανδρέα Γιακουμάκη.
ΠΡΟΣΩΠΑ
Ήθελα να μούνα γιατρός ώσαν το Γιαμαλάκη
Ακροστιχίδα του Οκτώβρη - του Κωστή Λαγουδιανάκη
Ο τυροκόμος Παύλος Παλιεράκης και το κατάστημα Έγγαλο στην Αθήνα απο το 1968
ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ και ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ
Νέα δεδομένα στην αφαίρεση του καταρράκτη - του Βασιλείου Κοζομπόλη
Οι μεταβολές στη λειτουργία του θυρεοειδούς - του Δημητρίου Γιάλβαλη
Καρκίνος του πρωκτού - τα πρώτα συμπτώματα

ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΑΡΘΡΩΝ