Ο ΑΛΜΥΡΟΣ ΠΟΤΑΜΟΣ ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET

Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τρίτη 7 Μαΐου 2013

Ο ΑΛΜΥΡΟΣ ΠΟΤΑΜΟΣ ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ


Ο ΑΛΜΥΡΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΠΟΤΑΜΙ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΠΗΓΑΖΕΙ ΔΥΤΙΚΑ ΑΠΟ ΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ, ΣΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΓΙΑ ΤΗ ΡΟΓΔΙΑ, ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΔΕΗ. ΑΝ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΚΟΝΤΑ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΟΙ ΠΗΓΕΣ ΤΟΥ (ΠΕΡΙΠΟΥ 2 ΧΛΜ) Ο ΑΛΜΥΡΟΣ ΕΧΕΙ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΕΙ ΠΟΤΑΜΙ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΠΟΣΟΤΗΤΑΣ ΥΔΑΤΩΝ ΠΟΥ ΡΕΟΥΝ.ΤΑ ΝΕΡΑ ΤΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΛΜΥΡΑ (ΕΞΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΑΛΜΥΡΟΣ) ΑΛΛΑ ΤΟ ΥΨΟΜΕΤΡΟ ΤΩΝ ΠΗΓΩΝ ΕΙΝΑΙ ΔΕΚΑΔΕΣ ΜΕΤΡΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ. ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΠΟΥ ΜΕΛΕΤΗΣΑΝ ΤΗ ΛΙΜΝΗ ΣΤΙΣ ΠΗΓΕΣ, ΑΠΟΦΑΝΘΗΚΑΝ ΟΤΙ ΤΑ ΝΕΡΑ ΠΗΓΑΖΟΥΝ ΑΠΟ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΟ ΒΑΘΟΣ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΜΠΟΡΕΣΟΥΝ ΝΑ ΤΟ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΟΥΝ. ΣΙΓΟΥΡΑ ΛΟΙΠΟΝ ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΥΠΟΓΕΙΟ ΡΕΥΜΑ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΕΚΡΕΕΙ ΣΤΟΝ ΑΛΜΥΡΟ.
ΜΕΛΕΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΥΔΑΤΩΝ ΟΜΩΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΑΝ ΟΤΙ ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΜΕ ΤΑ ΝΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΡΩ ΘΑΛΑΣΣΙΑΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΑ..!!!
ΕΧΟΥΜΕ ΛΟΙΠΟΝ ΕΝΑ ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΥΠΟΓΕΙΟ ΡΕΥΜΑ ΜΕ ΑΛΜΥΡΟ ΝΕΡΟ ΝΑ ΕΚΒΑΖΕΙ ΣΕ ΜΕΓΑΛΟ ΥΨΟΜΕΤΡΟ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ ΚΑΙ ΣΙΓΟΥΡΑ ΝΑ ΜΗΝ ΠΗΓΑΖΕΙ ΑΠΟ ΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΗΤΗ.
ΑΠΟ ΠΟΥ ΛΟΙΠΟΝ ΠΗΓΑΖΕΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΡΕΥΜΑ ΚΑΙ ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΠΟΥ ΤΟ ΑΝΑΓΚΑΖΟΥΝ ΝΑ ΑΝΑΒΛΥΖΕΙ ΜΟΝΟ ΤΟΥ ΣΕ ΜΕΓΑΛΟ ΥΨΟΜΕΤΡΟ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ?ΤΟ ΜΕΝ ΔΕΥΤΕΡΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΑΠΑΝΤΑΤΑΙ ΕΥΚΟΛΑ ΑΝ ΞΕΡΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΤΟ ΠΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΤΑ ΥΠΟΓΕΙΑ ΡΕΥΜΑΤΑ.
ΤΟ ΜΕΝ ΠΡΩΤΟ ΟΜΩΣ ΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΣΑΝ ΝΑ ΤΟ ΑΠΑΝΤΗΣΟΥΝ.
ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣ ΤΟΥ ΥΔΡΟΦΟΡΟΥ ΟΡΙΖΟΝΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ / ΚΡΗΤΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΒΟΗΘΕΙΑ ΔΟΡΥΦΟΡΟΥ ΕΔΕΙΞΑΝ 3 ΜΕΓΑΛΑ ΥΠΟΓΕΙΑ ΡΕΥΜΑΤΑ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΗΤΗ, ΣΕ ΒΑΘΟΣ 2 ΜΕ 2,5 ΧΛΜ ΚΑΙ ΤΑ 3 ΜΕ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ Α/ΒΑ ΠΡΟΣ Δ/ΝΔ ΣΧΕΔΟΝ ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΣ. ΑΥΤΑ ΤΑ ΡΕΥΜΑΤΑ ΕΧΟΥΝ ΑΠΟΚΑΛΥΦΘΕΙ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΧΡΟΝΙΑ (ΜΕΣΩ ΔΟΡΥΦΟΡΩΝ) ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΕΙ ΤΕΚΤΟΝΙΚΑ ΡΕΥΜΑΤΑ ΓΙΑΤΙ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΜΕΣΑ ΣΤΙΣ ΤΕΚΤΟΝΙΚΕΣ ΠΛΑΚΕΣ. ΕΝΑ ΠΕΡΝΑΕΙ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΑ ΝΟΤΙΑ ΠΑΡΑΛΙΑ ΤΟΥ ΛΑΣΙΘΙΟΥ, ΕΝΑ ΑΠΟ ΑΓΙΟ ΝΙΚΟΛΑΟ ΠΡΟΣ ΜΕΣΣΑΡΑ (ΚΑΙ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟ ΤΥΜΠΑΚΙ) ΜΕΧΡΙ ΤΗ ΓΑΥΔΟ, ΟΠΟΥ ΣΥΝΑΝΤΑ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΠΛΑΚΑΣ ΚΑΙ ΧΥΝΕΤΑΙ ΣΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ. ΤΕΛΟΣ ΑΛΛΟ ΕΝΑ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΑ ΒΟΡΕΙΑ ΠΑΡΑΛΙΑ ΤΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ. ΤΟ ΡΕΘΥΜΝΟ ΚΑΙ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΑ ΝΟΤΙΟΔΥΤΙΚΑ ΧΑΝΙΑ ΦΕΥΓΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΗΤΗ ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΠΟΣ ΜΑΛΤΑ.
Η ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΡΕΥΜΑΤΩΝ ΕΙΝΑΙ ΑΓΝΩΣΤΗ ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΤΟ ΒΟΡΕΙΟ ΡΕΥΜΑ ΕΧΕΙ ΕΙΠΩΘΕΙ Η ΘΕΩΡΙΑ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΛΜΥΡΟ. ΑΠΟ ΑΥΤΟ ΤΟ ΡΕΥΜΑ, ΜΕΣΩ ΚΑΠΟΙΩΝ ΡΗΓΜΑΤΩΝ, ΕΧΟΥΜΕ ΑΛΜΥΡΕΣ ΠΗΓΕΣ ΣΤΟΝ ΑΛΜΥΡΟ ΠΟΤΑΜΟ, ΣΕ ΧΩΡΙΟ ΤΟΥ ΟΡΕΙΝΟΥ ΡΕΘΥΜΝΟΥ, ΣΤΟ ΕΛΑΦΟΝΗΣΙ ΤΩΝ ΧΑΝΙΩΝ.....

ΟΙ ΔΟΡΥΦΟΡΟΙ ΕΔΕΙΞΑΝ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΠΕΡΙΕΡΓΑ ..
ΦΗΜΕΣ ΥΠΗΡΧΑΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΗΓΕΣ ΤΟΥ ΖΑΡΟΥ ΣΤΗ ΝΟΤΙΑ ΠΛΕΥΡΑ ΤΟΥ ΨΗΛΟΡΕΙΤΗ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΥΔΑΤΩΝ ΤΟΥ.
ΜΕΣΩ ΤΩΝ ΔΟΡΥΦΟΡΩΝ ΠΑΡΑΤΗΡΗΘΗΚΕ ΟΤΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΝΑ 4ο ΡΕΥΜΑ ΜΙΚΡΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΤΑ ΑΛΛΑ 3 ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΕΚΡΕΕΙ ΣΤΟΝ ΖΑΡΟ ΑΠΟ ΤΗ ΜΙΑ. ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΟΜΩΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΕΤΑΙ ΔΥΤΙΚΑ, ΒΟΡΕΙΟ ΔΥΤΙΚΑ ΚΑΙ ΠΡΟΧΩΡΑΕΙ ΣΕ ΜΕΓΑΛΟ ΒΑΘΟΣ (ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ 6.5 ΧΛΜ) ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΠΛΑΚΑ. ΚΑΠΟΙΑ ΣΤΙΓΜΗ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΝΑ ΧΑΝΕΤΑΙ (ΛΟΓΩ ΤΟΥ ΟΤΙ ΟΙ ΥΠΑΡΧΟΥΣΕΣ ΔΟΡΥΦΟΡΙΚΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΔΕΝ ΤΟ ΕΒΛΕΠΑΝ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΑ 6.5 ΧΛΜ) ΠΑΡΑΤΗΡΕΙΤΑΙ ΟΜΩΣ ΕΝΑ ΠΑΡΟΜΟΙΟ ΡΕΥΜΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΕΥΘΕΙΑ ΚΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ, ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΑ ΤΗΣ ΣΙΚΕΛΙΑΣ ΝΑ ΕΜΦΑΝΙΖΕΤΑΙ ΣΤΑ 6.5 ΧΛΜ ΒΑΘΟΣ ΚΑΙ ΝΑ ΑΝΕΒΑΙΝΕΙ ΑΠΟΤΟΜΑ ΠΡΟΣ ΤΗ ΣΙΚΕΛΙΑ!!
ΓΕΟΛΩΓΟΙ ΤΟΤΕ ΕΡΕΥΝΩΝΤΑΣ ΠΗΓΕΣ ΤΗΣ ΣΙΚΕΛΙΑΣ ΒΡΗΚΑΝ 2 ΠΗΓΕΣ ΜΕ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΑΚΡΙΒΩΣ ΣΥΣΤΑΣΗ ΜΕ ΑΥΤΗ ΤΩΝ ΥΔΑΤΩΝ ΤΟΥ ΖΑΡΟΥ. ΥΠΕΘΕΣΑΝ ΤΟΤΕ ΟΤΙ ΤΟ ΡΕΥΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΖΑΡΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΙΔΙΟ ΜΕ ΑΥΤΟ ΤΗΣ ΣΙΚΕΛΙΑΣ ΚΑΙ ΟΤΙ ΟΙ 3 ΠΗΓΕΣ ΕΚΡΕΟΥΝ ΤΟ ΙΔΙΟ ΝΕΡΟ ΑΝ ΚΑΙ ΑΠΕΧΟΥΝ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΣ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΣΟΛΑΒΕΙ ΘΑΛΑΣΣΑ..
ΑΥΤΑ ΓΙΑ ΤΑ ΥΠΟΓΕΙΑ ΡΕΥΜΑΤΑ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ.

ΟΤΑΝ ΠΡΩΤΟΑΚΟΥΣΤΗΚΑΝ ΟΙ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕΙΣ ΑΥΤΕΣ ΠΑΡΑΦΡΑΣΤΗΚΑΝ ΑΠΟ ΚΑΠΟΙΟΥΣ ΣΤΟΝ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ ΚΑΙ ΑΡΚΕΤΑ ΑΚΟΥΣΤΗΚΑΝ ΓΙΑ ΤΟ ΤΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΗ ΜΕΣΣΑΡΑ ΚΑΙ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟ ΤΥΜΠΑΚΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΩΝΤΑΣ ΚΑΙ ΞΕΧΩΡΙΣΤΟ ΘΕΜΑ ΓΙΑ ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ, ΑΥΤΟ ΒΕΒΑΙΑ ΓΙΑΤΙ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΕΠΟΧΗ ΔΙΕΞΑΓΟΤΑΝ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΕΣ ΕΡΕΥΝΕΣ ΣΤΑ ΣΠΗΛΑΙΑ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ ΑΠΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΟΥΣ-ΣΠΗΛΑΙΟΛΟΓΟΥΣ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΕΡΕΥΝΩΝ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΑΒΥΡΙΝΘΟ ΤΗΣ ΓΟΡΤΥΝΑΣ ΕΞΙΤΑΡΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΦΑΝΤΑΣΙΑ ΑΡΚΕΤΩΝ.... . .. ΚΑΙ ΕΜΕΝΑ ΒΕΒΑΙΑ ΣΥΝ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ.
Post Top Ad

.............