ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ... ΤΟ ΡΕΘΥΜΝΟ ΚΑΙ Η ΘΑΛΑΣΣΑ - ΗΜΕΡΕΣ ΡΕΘΥΜΝΟΥ 2013 - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET

Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Σάββατο 25 Μαΐου 2013

ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ... ΤΟ ΡΕΘΥΜΝΟ ΚΑΙ Η ΘΑΛΑΣΣΑ - ΗΜΕΡΕΣ ΡΕΘΥΜΝΟΥ 2013Πολλοί φωτογράφοι, Ρεθεμνιώτες και μη, από το έτος 1870 τουλάχιστον μέχρι και σήμερα αποτύπωσαν με τις φωτογραφικές τους μηχανές τη διαχρονική σχέση του Ρεθύμνου με τη θάλασσά του.
Από αυτούς άλλοι υπήρξαν επώνυμοι, όπως οι R. Behaeddin, Π. Διαμαντόπουλος, Ε. Ζακάκης, Β. Παπαϊωάννου, Σ. Μελετζής, Δ. Τριαντάφυλλος και Β. Χαριτάκης που εκπροσωπούνται στην παρούσα έκθεση, και άλλοι υπήρξαν ανώνυμοι αλλά όχι λιγότερο αποτελεσματικοί στις φωτογραφικές θαλασσογραφίες τους. Η έκθεση περιλαμβάνει 43 προσεκτικά επιλεγμένες φωτογραφίες τους, τέτοιες που να χρειάζονται ελάχιστη πρόσθετη υποστήριξη με λεζάντες. Ξεκινά χρονολογικά από το 1897, πριν από την κατασκευή της Προκυμαίας την περίοδο 1900-1910, και τελειώνει στο έτος 2008, με την κατεδάφιση του ιστορικού κτηρίου «Λαβύρινθος».
Οι φωτογραφίες αυτές περιέχονται στο βιβλίο «Ρέθυμνο και θάλασσα», που θα κυκλοφορήσει σε λίγες μέρες, και βρίσκονται αναρτημένες για την έκθεση στους φανοστάτες της παλιότερης Προκυμαίας του Ρεθύμνου και σήμερα οδού Ελευθερίου Βενιζέλου, από την Αποβάθρα μέχρι το ιστορικό «Κύμα». Σ’ αυτές η ανθρώπινη παρουσία έρχεται να υπενθυμίσει και να ζωντανέψει χώρους, όπως κτίσματα, κατεδαφισμένα ή αλλοιωμένα σήμερα (ιδιαίτερα τα κιόσκια τους), καφενεία, σκάφη αγκυροβολημένα αρόδο, ρυμουλκά, και κατασκευές διαβρωμένες από την αλμύρα, όπως και τα πρόσωπα εκείνων που τους έδιναν ζωή.
Οι φωτογραφίες έχουν παρθεί από τα αρχεία των «Φωτο-Ρέθυμνο», Γιώργου Π. Εκκεκάκη, Γιάννη Σπανδάγου, Μανού Αστρινού, Μανώλη Καρνιωτάκη, Συλλόγου Κατοίκων Παλιάς Πόλης, Χάρη Στρατιδάκη, Δημήτρη Ποθουλάκη, Μανόλη Μανούσακα και από το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Ρεθύμνης. Θέλουμε να ελπίζουμε ότι η υπαίθρια έκθεση «Ρέθυμνο και θάλασσα» θα είναι συνεχιζόμενη, με θέματα όπως «Παλιό Λιμάνι», «Νέο Λιμάνι», «Κιουλούμπασης» κ.λπ.
Την επιμέλεια της έκθεσης είχαν οι Θωμάς Κρεβετζάκης, Κωνσταντίνος Ανδρώνης, Χάρης Στρατιδάκης, και Μανώλης Καρνιωτάκης. Σε συνεργασία με την 28η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και το Διαδημοτικό Λιμενικό Ταμείο Ρεθύμνου. Yπό την αιγίδα του Ε.Ο.Τ, Περιφέρειας Κρήτης, Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνης και του Δήμου Ρεθύμνης
Η διάρκεια της έκθεσης θα είναι από 08/05 – 07/06


Πηγή: CRETEVENTS.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

.............