ΒΑΣΙΛΕΙΕΣ - ΝΟΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET

Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τετάρτη 10 Απριλίου 2013

ΒΑΣΙΛΕΙΕΣ - ΝΟΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥΟι Βασιλειές και Βασιλείες είναι χωριό και πρώην κοινότητα της επαρχίας Τεμένους με 800 κατοίκους (το 2001) και αποτελεί Δημοτικό διαμέρισμα του Δήμου Ηρακλείου. Βρίσκεται στις βόρειες προσβάσεις του Γιούχτα , 9,7 χλμ. από το Ηράκλειο. 

Ο δρόμος συνεχίζει από τη Φορτέτσα. Οι κάτοικοι ασχολούνται με την αμπελοκαλλιέργεια και την ελαιοκομία σε όλους τους οικισμούς του Δημοτικού διαμερίσματος. Στον οικισμό και στον Άγιο Βλάση λειτουργούν νηπιαγωγεία και μόνο στις Βασιλειές Δημοτικό.
To Δημοτικό διαμέρισμα έχει 1.089 κατοίκους, σύμφωνα με την απογραφή πληθυσμού του 2001. Το συναποτελούν οι οικισμοί:
  • οι Βασιλείες [ 800 ] , έδρα, όπου βρίσκονται και οι ναοί του Αγίου Γεωργίου, του Αγίου Κωνσταντίνου και του Αγίου Αντωνίου. Η τελευταία βρίσκεται σε μεγάλο σπήλαιο στους πρόποδες του Γιούχτα με μορφή κατακόμβης.
  • ο Άγιος Βλάσιος [ 228 ] ή Άγιος Βλάσης, ο οποίος υπαγόταν στις Βασιλειές, όταν ακόμα οι τελευταίες ήταν κοινότητα. Βρίσκεται σε υψόμετρο 260 μ. Η απόσταση από το Ηράκλειο είναι 12,7 χλμ. νοτιότερα του χωριού Βασιλειές. Κεντρικός ναός του είναι ο Άγιος Βλάσιος, στον οποίο οφείλει και το όνομά του. Πανηγυρίζει στις 11 Φεβρουαρίου.
  • η Σίλαμος [ 61 ], σε υψόμετρο 200μ.. Ναό έχει της Ζωοδόχου Πηγής.
Το χωριό αναφέρεται σε συμβόλαιο του 1271 με την ονομασία Vaxilee. Τo χωριό νοικιάστηκε από το φεουδάρχη Andree de Rucero στο Filippus Bellono. Στην απογραφή του Καστροφύλακα το βρίσκουμε Vasigliés, όπως ακριβώς καλείται και σήμερα, με 61 κατοίκους το 1583. Με το όνομα αυτό το συναντάμε και στον Basilicata το 1630.
Στις ίδιες απογραφές αναφέρονται και οι οικισμοί Άγιος Βλάσιος και Σίλαμος, ως S. Biaseo με 221 κατοίκους και οι Silamo Catto με 86 και Silamo Apano με 69 κατοίκους και στο Catasticum Ecclesiarum et Monasteriorum Comunis di 1320ΣΤΟΙΧΕΙΑ - ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ - ΑΝΤΩΝΗΣ ΓΕΝΝΑΡΑΚΗΣ

Post Top Ad

.............