ΓΑΡΙΠΑ - ΝΟΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET

Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τρίτη 16 Απριλίου 2013

ΓΑΡΙΠΑ - ΝΟΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥΗ Γαρίπα είναι οικισμός και ομώνυμο Δημοτικό διαμέρισμα του Δήμου Μινώα Πεδιάδας του νομού Ηρακλείου στην επαρχία Μονοφατσίου. Με βάση την πληθυσμιακή απογραφή του 2001 έχει 517 κατοίκους. Απέχει από το Ηράκλειο 44,7 χλμ. Οι κάτοικοι έχουν την ελαιοκομία ως κύρια ασχολία. Στο Δημοτικό διαμέρισμα ανήκει και ο οικισμός Δραπέτι.


Η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στα δύο χωριά εξυπηρετείται από το περιφερειακό ιατρείο, που εδρεύει στη Γαρίπα. Υπάρχει Δημοτικό Σχολείο. Η ποδοσφαιρική ομάδα της Γαρίπας  ιδρύθηκε το 1979 και αγωνίζεται στη A΄ κατηγορία της Ένωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Ηρακλείου (Ε.Π.Σ.Η).Στο χωριό υπάρχει μία Ελεύθερη Ευαγγελική Εκκλησία, με συναθροίσεις των πιστών της . Ο κεντρικός Ορθόδοξος ναός είναι της Αγίας Αικατερίνης.
Με 650 κατοίκους, το Δημοτικό διαμέρισμα της Γαρίπας αποτελείται από δύο οικισμούς, συμπεριλαμβανομένης της έδρας.
Οι οικισμοί αυτοί συνοδευόμενοι από τον πληθυσμό τους το 2001 σε αγκύλες είναι:
  • η Γαρίπα [ 517 ] , έδρα.
  • το Δραπέτι [ 133 ], σε υψόμετρο 245μ. Οι κάτοικοι ασχολούνται με την ελαιοκομία και με τα αμπέλια. Ιερός ναός είναι ο Άγιος Ιωάννης (Γενέσιο του Τιμίου Προδρόμου).Η ονομασία Γαρίπα οφείλεται πιθανότατα σε επώνυμο του πρώτου οικιστή. Παρόμοιο επώνυμο υπάρχει και στις μέρες μας.Με το ίδιο όνομα συναντάμε και άλλους οικισμούς σε άλλους νομούς της Κρήτης. Δεν είμαστε όμως σε θέση να μιλήσουμε με βεβαιότητα για την προέλευση του ονόματος παρά το γεγονός ότι μαρτυρείται όνομα Garipu σε έγγραφα του 1368.
Παλαιότερα εκεί που βρίσκεται η Γαρίπα υπήρχαν δύο οικισμοί, η Απάνω και η Κάτω Γαρίπα (καταγράφονται σε αρσενικό γένος- Γαρίπας- σε αιγυπτιακή απογραφή). Στην περιφέρειά της ανήκε και το εξαφανισμένο σήμερα χωριό, Κατσικάλι. Το Κατσικάλι αναφέρεται σε απογραφή το 1577 και τους επόμενος αιώνες, ως το 1940. Το 1583 αναφέρεται η Γαρίπα με το όνομα Garippa με 106 κατ. (Καστροφ. Κ96). Στην απογραφή του 1583 ως Drapetti βλέπουμε και το Δραπέτι (Καστροφύλακας, Κ96). Νωρίτερα, γίνεται μνεία στο Δραπέτι σε έγγραφο του 1271 και στη Γαρίπα σε έγγραφο του 1394. Το Δραπέτι ανήκε στην Κοινότητα Καλυβίων μέχρι το 1940.

Post Top Ad

.............