Κυριακή, 31 Μαρτίου 2013

ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΟΧΟΥ - ΝΟΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
Η Κρήτη βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι ηπείρων και πολιτισμών. Η ιστορία της και ο πολιτισμός της αποτέλεσαν και αποτελούν αντικείμενο έρευνας και μελέτης.
Ο Κρητικός, πάντα καλόκαρδος, ειρηνικός και χαρούμενος, ζει σ’ ένα ολότελα δικό του κόσμο.
Αρέσκεται στο χορό και το τραγούδι και κάτω από τον ήχο της λύρας τραγουδά γλυκά τις χαρές και τις πίκρες της ζωής, τους πόθους και τα όνειρά του.

Έχοντας πάντα στο νου μας αυτήν την ευθύνη, προσπαθούμε να συνεχίσουμε τις προσπάθειες και το έργο όλων εκείνων που το 1976 αποφάσισαν να ιδρύσουν τον Πολιτιστικό και Λαογραφικό Σύλλογο Μοχού «Η ΠΡΟΟΔΟΣ».
Από τότε έως και σήμερα, εκατοντάδες ανθρώπων συμμετέχουμε ενεργά στην «ΠΡΟΟΔΟ». Προσπαθούμε να διατηρήσουμε και να αναδείξουμε την σημαντική και πολύτιμη παράδοση του Μοχού και της Σταλίδας, να ευαισθητοποιήσουμε την τοπική και ευρύτερη κοινωνία, να ενημερώσουμε, να προάγουμε ενδιαφέροντα, να ψυχαγωγήσουμε.Τα φυσικά αρχιτεκτονικά και κοινωνικά στοιχεία του χωριού, η Πλατέα, τα Σοκάκια, το Νεκροταφείο, το Κοιμητήρι, τα Καφενεία, οι Εκκλησίες και οι Γειτονιές, συναποτελούνε με τους ανθρώπους που ζουν σ’ αυτό ένα αδιαίρετο σύνολο και βρίσκονται σε οργανική κυκλοφορία μεταξύ τους. Μα και το κάθε πρόσωπο  είναι έκτυπο και ζωντανό και η μορφή μας γίνεται οικεία με λίγες φράσεις. Οι μορφές δεν είναι ξεκομμένες, αλλά άνθρωποι με προσωπικά πάθη, στοχασμούς και περιπέτειες, είναι όμως συγχρόνως και όλοι οι χωριανοί λουσμένοι στην ανάσα και το χρώμα του χωριού, ποτισμένοι με τον αέρα και το νερό του το λίγο, έτσι που δεν μας έρχεται στο μυαλό να τους μεταφυτέψουμε αλλού. Σ’ αυτό το χωριό έχουμε γευτεί την απέριττη κι αρχοντική καλοσύνη των γέρων ανθρώπων του όπου όλοι τους, οι περισσότεροι γεωργοί μα και οι τεχνίτες, ραφτάδες, πεταλωτήδες, μαραγκοί, σωμαράδες, τσαγκάρηδες, ακτινοβολούσαν την ίδια μυστική αρμονία και πραότητα της έρημης ζωής στην κλειστή κοινωνία του.
ΤΟ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΟΧΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΚΟΜΑ ΕΠΙΣΚΕΨΗΜΟ ΠΡΟΣ ΤΟ ΚΟΙΝΟ. ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΕ ΣΤΑΔΙΟ ΑΝΑΚΑΙΝΗΣΗΣ 


ΠΗΓΗ - ΠΟΛ.ΣΥΛΛ.ΜΟΧΟΥ
ΦΩΤ - ΑΝΤΩΝΗΣ ΓΕΝΝΑΡΑΚΗΣ 

ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΕΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 2019
Κορνάρεια 2019 με πλούσιες πολιτιστικές εκδηλώσεις
Φεστιβάλ τεχνών 2019 του δήμου Φαιστού απο 19 έως 30 Αυγούστου
Πολιτιστικό φεστιβάλ «Ταλλαία» του Δήμου Μυλοποτάμου
ΚΥΡΒΕΙΑ 2019 στο Δήμο Ιεράπετρας
“Πέτρας Πολιτισμός” του Δήμου Ανωγείων για το καλοκαίρι του 2019!
Γιώργος Σεφέρης, «Ζήτημα φωτός» με την στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης
Πολιτιστικές Εκδηλώσεις – Καλοκαίρι 2019 Δήμου Πλατανιά
Οι εκδηλώσεις του Δήμου «Ηράκλειο – Καλοκαίρι 2019»
Πολιτιστικές εκδηλώσεις ΚΟΝΔΥΛΑΚΕΙΑ 2019
Δαμάστα Αύγουστος 2019 Εκδηλώσεις
Γιορτή Κίτρου στο Γαράζο απο 18 έως 21 Αυγούστου
«Πολιτιστικό Καλοκαίρι – Χανιά 2019»

ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΑΡΘΡΩΝ