ΟΙ ΑΜΑΝΙΤΟΙ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET

Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Δευτέρα 4 Μαρτίου 2013

ΟΙ ΑΜΑΝΙΤΟΙ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ
Ένας γευστικός θησαυρός στο πιάτο μας, ο ιδανικός μεζές για το κρασί και τη ρακί.


Τα μανιτάρια αποτελούν εξαιρετικό μεζέ για πάρα πολλούς, και συνοδεύουν επάξια τόσο το κρασί όσο και τη ρακί. Στην Κρήτη, φύονται δεκάδες ποικιλίες μανιταριών, όπως οι : ατρικίτες, λαδίτες, σφουγγαρίτες, κουμαρίτες, πρινίτες, ψωμόφουσκες, δροσουλίτες κ.α.
Οι πιο συνηθισμένες ονομασίες για τα μανιτάρια στην Κρήτη, είναι στην ανατολική πλευρά του νησιού «αμανίτοι» και στη δυτική «μανίτες».
Ο πιο δημοφιλής ωμανίτης στο Ρέθυμνο είναι ο Αρτικήτης. Το όνομα του οφείλεται στον άρτηκα, όπως λέγεται το φυτό του οποίου φύεται στη ρίζα του.
Στα ορεινά στις νότιες περιοχές ευδοκιμεί ο Αγκαθίτης που πολλοί τον θεωρούν το πιο νόστιμο εδώδιμο μανιτάρι. 
Από τον Δεκέμβριο μέχρι τον Φεβρουάριο είναι η κατάλληλη εποχή για τη συλλογή των μανιταριών.Τα μανιτάρια είναι τροφή με χαμηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λίπη και νάτριο, μειωμένης θερμιδικής αξίας, ικανοποιητική πηγή βιταμινών C και D , σιδήρου, ψευδαργύρου, φωσφόρου, καλίου, χαλκού και σεληνίου, ενώ περιέχουν ακόμη βιταμίνες του συμπλέγματος Β, ριβοφλαβίνη, νιασίνη και παντοθενικό οξύ.
 Τα φρέσκα μανιτάρια αφού τους αφαιρέσουμε το κάτω μέρος του ποδιού, τα καθαρίζουμε με ένα μυτερό μαχαίρι, μέχρι να εξαλειφθούν όλα τα υπολείμματα χώματος. Στη συνέχεια, τα πλένουμε με άφθονο κρύο νερό. Επίσης μπορούμε, αντί να τα πλύνουμε, να τα καθαρίσουμε με ένα σκληρό πινέλο ή ένα βρεγμένο πανάκι ή να τα φυσήξουμε με το πιστολάκι των μαλλιών ώστε να απομακρυνθεί κάθε ίχνος χώματος.Σε περίπτωση που τα αγοράζουμε, καλό είναι να προτιμάμε τα μανιτάρια με ζωντανό χρώμα, χωρίς κηλίδες, ζάρες ή σχισίματα στην πάνω πλευρά. Η ιδανική θερμοκρασία συντήρησης είναι 5ο- 7ο C. Τα φρέσκα μανιτάρια, ανάλογα με την ποικιλία, δεν διατηρούνται περισσότερο από 6 - 9 ημέρες στο ψυγείο. Τα αποξηραμένα φυλάσσονται καλά κλεισμένα σε ξηρό και δροσερό μέρος.
Αν αγοράσετε, ένα κουτί με αποξηραμένα μανιτάρια, τα μουλιάζουμε σε χλιαρό νερό ή κρασί, εφόσον εμπεριέχεται στη συνταγή, για 20 - 25 λεπτά . Το νερό δεν το πετάμε, το φιλτράρουμε δύο φορές και το χρησιμοποιούμε για να εμπλουτίσουμε γευστικά σούπες, σάλτσες και πιάτα με ζυμαρικά. Τα ίδια τα μανιτάρια, πριν τα χρησιμοποιήσουμε, καλό είναι να τα στεγνώσουμε σε λίγο χαρτί κουζίνας.

Επιμέλεια  - Απασία Μπερδιάκη
Πηγές : Agrotourcrete.gr,  Καθημερινή.

Post Top Ad

.............