ΦΟΥΡΦΟΥΡΑΣ - ΝΟΜΟΣ ΡΕΘΥΜΝΗΣ - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET

Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2012

ΦΟΥΡΦΟΥΡΑΣ - ΝΟΜΟΣ ΡΕΘΥΜΝΗΣ
Νοτιοανατολικά του Ρεθύμνου και ανάμεσα στον Ψηλορείτη και τον Κέδρο βρίσκονται φωλιασμένα στην κοιλάδα του Αμαρίου δεκάδες γραφικά χωριουδάκια έτοιμα να τα ανακαλύψουμε.Ο Φουρφουράς βρίσκεται 44χμ από το Ρέθυμνο, κτισμένος σε ένα λόφο και σε υψόμετρο 460 μέτρα .Απέχει περίπου 25χλμ από τη θάλασσα και κατοικούν 508 κάτοικοι σύμφωνα με την     απογραφή του 2001.Αναφέρεται  πως το όνομα του είναι ανθρωπωνυμικό από τον πρώτο οικιστή Φουρφουρά, γνωστού βυζαντινού οίκου (Στεφ.Ξανθουδίδης). Ο δάσκαλος από το Ρέθυμνο Εμ.Λαμπρινάκης γράφει σε βιβλίο του πως Φουρφουράς είναι κώμη μεγάλη και ληστρική το πάλαι, από εκεί και το όνομα.


Από το χωριό ξεκινά και το Ε4 μονοπάτι προς τον Ψηλορείτη 3,5 ώρες πεζοπορία περίπου. Αξίζει να επισκεφτείτε την Παναγία την Καρδιώτισσα με τοιχογραφίες του 14ου και 15ου αιώνα.
ένα χωριό που δεν έχει αφεθεί από τους κατοίκους του. Έχει νεολαία και αυτό γιατί έχει καταφέρει να ικανοποιεί τις ανάγκες των ώστε να μην εγκαταλείπουν τον τόπο τους.
 Κάθε χρόνο τον Αύγουστο εδώ και 3 περίπου χρόνια διοργανώνονται αθλητικοί αγώνες «ΤΑ ΜΑΡΑΚΕΙΑ» εις μνήμην του Φουρφουριανού Βαλκανιονίκη Μιχαήλ Μαράκη και συμμετέχουν νέοι από όλα τα μέρη της Κρήτης. Ο Σύλλογος Νέων Φουρφουρά οργανώνει ανάβαση στην κορυφή του  Ψηλορείτη με διανυκτέρευση στο εκκλησάκι του Τίμιου Σταυρού. Ο Σύλλογος Γυναικών Φουρφουρά πραγματοποιεί αναβίωση του Κρητικού Γάμου με όλα τα εθιμοτυπικά ώστε να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι καινούριοι. Στο πλαίσιο όλων αυτών των εκδηλώσεων η συμμετοχή είναι ελεύθερη για όλους.

Όπως και σε όλα τα μέρη της Κρήτης έτσι και εδώ τηρούνται όλα τα έθιμα και οι παραδόσεις. Παράδοση αποτελεί πλέον κάθε χρόνο στην εορτή του Σωτήρα Χριστού στις 6 Αυγούστου να ενώνονται τα δύο χωριά ΆΝΩ ΜΕΡΟΣ & ΦΟΥΡΦΟΥΡΑΣ στην Μονή της Καλόειδαινας στο Άνω Μέρος  ώστε να γίνει λειτουργία και έπειτα πανηγύρι. Ένας θρύλος μιλά για μια νεαρή από τον Φουρφουρά που έβλεπε από το παράθυρο του σπιτιού της στον Φουρφουρά ένα άσβεστο φως στο σημείο που βρέθηκε αργότερα η μονή


. Μόλις της το είπαν είπε: «Καλά είδα εγώ να.»  Θέλησα να μάθω περισσότερα οπότε επισκέφτηκα την Μονή και ανακάλυψα έναν επίγειο παράδεισο. Η θέα του Φουρφουρά να δεσπόζει στον Ψηλορείτη εκπληκτική. Η Μονή είναι κρυμμένη μέσα σε πλατάνια και πηγές. Λέγεται μάλιστα πως το νερό τους είναι το πιο παγωμένο σε όλο το Ρέθυμνο.

ΠΗΓΗ - lyk-fourf.reth.sch.g

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

.............