Τρίτη, 8 Μαρτίου 2011

ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΧΑΜΕΖΙΟΥ - ΝΟΜΟΣ ΛΑΣΙΘΙΟΥ !!!


Εδρεύει στο Χαμέζι, περίπου 10 χιλιόμετρα Δυτικά της Σητείας, στην πραγματικότητα είναι ένα Λαογραφικό Μουσείο και ένα αυθεντικό παραδοσιακό Λασιθιώτικο σπίτι. Η προσπάθεια ξεκίνησε στα τέλη της δεκαετίας του 1970 οπότε και ιδρύθηκε το Μουσείο από τον Πολιτιστικό Σύλλογο και την Εκπαιδευτική Κοινότητα του χωριού. Το 1978 σαν πρώτο βήμα κτίστηκε το πρώτο μέρος του Μουσείο που αναπαριστάνει ένα παραδοσιακό κρητικό σπίτι του 19ου αιώνα με τις καμάρες του και όλα τα τυπικά αρχιτεκτονικά του στοιχεία.


Η πρώτη εντύπωση που αποκομίζει ο επισκέπτης μπαίνοντας στο σπίτι κυριαρχείται από την απλότητα και την λιτότητα. Λιτό ήταν το σπίτι και η επίπλωσή του. Πρώτα πρώτα ένας αργαλειός για τα υφαντά της διακόσμησης του σπιτιού και της ένδυσης των κατοίκων του, μερικές απλές καρέκλες και ένα χαμηλό μεγάλο τραπέζι, ο μεγάλος καθρέφτης της κάμαρας, ένας τεράστιος καναπές και ένα μεγάλο μπαούλο που φυλάγανε τα προικιά, ο λυχνοστάτης με τα λυχνάρια που φώτιζαν το σπίτι, ο μύλος για το αλεύρι και πολλά μεγάλα και μικρά κανάτια.


Το 1993 έγινε το δεύτερο μεγάλο βήμα με την κατασκευή της β' πτέρυγας του Μουσείου που είναι και η τελική του μορφή. Η νέα πτέρυγα του 1993 περιλαμβάνει ένα πλήρες παλιό ελαιοτριβείο, ένα εργαστήρι επεξεργασίας σιδήρου με το αμόνι του, το φυσερό και τα υπόλοιπα εργαλεία του και τέλος μια εντυπωσιακή αυλή με το πατητήρι της που πάταγαν τα σταφύλια για να κάνουν το μούστο και το κρασί τους, η δεξαμενή του νερού και ο μικρός φούρνος χαρακτηριστικό κάθε κρητικιάς αυλής αυτής της εποχής.
Το δεύτερο κτίσμα είναι ένα χαρακτηριστικό δείγμα της τοπικής παραδοσιακής αρχιτεκτονικής και ένα χαρακτηριστικό δείγμα της επιδεξιότητας και της θέλησης με τις οποίες ήταν προικισμένοι οι ντόπιοι μάστορες που παρέλαβαν ένα σχεδόν ετοιμόρροπο κτίριο και το ανακαίνισαν και το μετέτρεψαν στο θαυμάσιο αποτέλεσμα που βλέπουμε σήμερα και θαυμάζουμε.
Κύριος στόχος του Μουσείου δεν είναι μια απλή και «νεκρή» αναπαραγωγή του παλιού σπιτιού, αλλά η ζωντανή αναπαράσταση όπου μέσα από λειτουργικούς χώρους θα αναδεικνύονται οι παραδόσεις και ο πολιτισμός της Κρήτης με όλα αυτά τα εκθέματα που τα περισσότερα είναι δωρεές των κατοίκων του χωριού.

ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΕΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 2019
Ο Σύλλογος Ανασεμιά ετοιμάζεται για το Φεστιβάλ «Ερωτόκριτος-Αναγέννηση
Φεστιβάλ τεχνών 2019 του δήμου Φαιστού απο 19 έως 30 Αυγούστου
Πολιτιστικό φεστιβάλ «Ταλλαία» του Δήμου Μυλοποτάμου
ΚΥΡΒΕΙΑ 2019 στο Δήμο Ιεράπετρας
“Πέτρας Πολιτισμός” του Δήμου Ανωγείων για το καλοκαίρι του 2019!
Γιώργος Σεφέρης, «Ζήτημα φωτός» με την στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης
Πολιτιστικές Εκδηλώσεις – Καλοκαίρι 2019 Δήμου Πλατανιά
Οι εκδηλώσεις του Δήμου «Ηράκλειο – Καλοκαίρι 2019»
Πολιτιστικές εκδηλώσεις ΚΟΝΔΥΛΑΚΕΙΑ 2019
Ακροάσεις της ΣΟΝΕ για Ορχήστρα - Χορωδία - Τραγουδιστές απ' όλη την Ελλάδα
"Κρήτη, μια ιστορία, 5+1 Πολιτισμοί" - Το πλήρες πρόγραμμα
«Πολιτιστικό Καλοκαίρι – Χανιά 2019»

ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΑΡΘΡΩΝ